В петък боевете между Израел и Хамас“ бяха подновени след

...
 В петък боевете между Израел и Хамас“ бяха подновени след
Коментари Харесай

Активистът Йосеф Хадад: 56-и ден цяло семейство е отвлечено от "Хамас". Срещу това ли се борите, терористи?

 

В петък боевете сред Израел и „ Хамас “ бяха възобновени след едноседмично помирение сред враждуващите страни. На този декор Израел уведоми няколко арабски страни, че желае да сътвори буферна зона от палестинската страна на границата с Газа, с цел да направи невъзможни бъдещи набези откъм анклава, когато войната завърши.

Как се промени спора от 7 октомври насам и какво е да израснеш като част от арабското малцинство на Назарет – пред bTV приказва арабско-израелският деятел и представител на Организация на обединените нации Йосеф Хадад. За изявлението той носи тениска, на която са лицата на семейство Биба. Цялото семейство е отвлечено на 7 октомври от бойци на „ Хамас “ - родителите, тяхното 10-месечно бебе и 4-годишната им щерка.

„ В такива моменти се запитвам те ли са същинският зложелател на „ Хамас “. Срещу това ли се борите, терористи? Семейството е към момента пленник – 56-и ден, и ние се надяваме да ги приберем вкъщи, колкото се може по-рано. Защото тези деца би трябвало да спят в своите кревати, в детските си стаи, а не в бетонните тунели, цялостни с терористи “, сподели Йосеф Хадад.

Като арабско-израелски деятел, израснал в Назарет и доброволствал дълги години в Израелската войска, по какъв начин се промени вашата работа след следващото експлоадиране на спора?

Йосеф Хадад: Всеки беше обиден от бих споделил самоуверено най-лошото събитие, случило се в Израел от 1948 година насам. Това, което се промени за мен, е да се опитам да покажа оптималната истина, оптималната действителност, която се случва тук, както и да изоблича дейностите и двуличието на „ Хамас “.

Да, само че въпреки това са деятелите от Палестина. И те също се пробват да показват своята действителност.

Йосеф Хадад: Коя действителност? Не виждам да приказват с действителни обстоятелства, доста постоянно това са просто жители, които не разграничават „ Хамас “ от цивилното население и акцентират откровени неистини на напред във времето, а тези, които се пробват да приказват за действителните събития през последните години, биват цензурирани.

Но е и истина, че има значително почтени жертви и от двете страни. Това ли е концепцията – „ Око за око, зъб за зъб “?

Йосеф Хадад: Да, права сте. Тук ние можем да приказваме за истината, само че истината се случва върху окървавената земя. А тя е, че цел на „ Хамас “ са почтените хора. Те изнасилват дамите ни, изгарят къщи с цели фамилии. И тук идва огромната разлика, тъй като задачата на Израелската войска е оптимално да понижи цивилните жертви, а „ Хамас “ прави тъкмо противоположното. Една история от предходната седмица - моя позната, командос в спецслужбите, на няколко пъти е отказвала офанзива на нейния отряд против терористи, тъй като към тях е имало и цивилни жители, които могат да бъдат тежко ранени, даже убити. Това не е факсимиле - палестинските жители също удостоверяват, че терористите се крият сред тях, с цел да не бъдат премахнати.

Ще ви върна обратно във времето. Как се израства като част от арабското малцинство в Израел?

Йосеф Хадад: Ако ме питате дали дискриминирането съществува в Израел, несъмнено като всяка друга страна по света. Но расизмът и дискриминирането не са единствено сред арабите и евреите. Той е и сред араби и араби, евреи и евреи. Лошо е, че го има, само че положителните вести са, че съществува в доста дребни групи. И тук на помощ идва болшинството, назовавам ги „ гласът с причина “. Това болшинство има силата да пребори всички дребни и крайни гласове и от двете страни. Израснал съм в Назрет, само че фамилията ми е от Хайфа. А Хайфа е най-мултикултурният град в Израел и моите другари са от всички религии. Играехме футбол дружно, до момента в който помъдрявахме и в никакъв случай не сме разделяли тимовете си на мюсюлмани и евреи.

Но къде тогава това дружно се пропуква?

Йосеф Хадад: Знаете ли - това партньорство, това „ дружно “ съществува в Израел, само че хората не приказват за него. Те са уплашени. Мога да дам себе си за образец. От шест години приказвам свободно за тези проблеми и всекидневно съм жертва на директни и косвени закани. Но знаете ли, дружно с десетките закани получавам и известия, които ми вдъхват вяра да продължа да приказвам. Защото съм твърдо уверен, че постоянното другарство сред арабите и евреите ще избави живота на доста. Например, одеве идвам от болничното заведение и знаете ли какво видях? Арабски и еврейски доктори там работят дружно, с цел да излекуват техните пациенти. И в този момент, когато от ден на ден бойци са тежко ранени, в една стая се лекуват и преглеждат всички. Именно тук е значимо да разберем, че войната не е сред Израел и Палестина, не е сред религиите, а сред Израелската войска и терористичната организация „ Хамас “.

Като представител на Организация на обединените нации изнасяте лекции по целия свят и мотивирате младите израелци да се включат в националните служби. Защо?

Йосеф Хадад: Националната работа значи, че подкрепяш освен страната си, само че и общността, тъй като можеш да доброволстваш и като служител на реда, пожарникар, парамедик. Можеш да служиш както в лечебни заведения, по този начин и в учебни заведения. И е прелестно, че за 10 години броят на арабските израелци, които са част от нея, се е нараснал от 200 на близо 6000.

Къде тогава е ключът за завършек на спора?

Йосеф Хадад: Не имам вяра, че спорът ще се позволи преди да обединим общностите си. И за жалост това, което следим през последните 50 дни в Израел, го потвърждава. Всички тук се сплотяват в името на успеха над „ Хамас “ и в това всички заложници да се върнат вкъщи. Ние съумяваме, само че бих желал да кажа на палестинците - игнорирайте терористите. Да ги подкрепяте е отвън полезностите на всяка вяра. Не сте това и знам, че го знаете. Застанете против „ Хамас “, в случай че в действителност желаете да освободите Газа, в случай че в действителност желаете да освободите заложниците. Освободете Газа от „ Хамас “!

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР